Hoofdluis
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo, vooral onder kinderen. Na iedere vakantie controleert onze hoofdluisbrigade alle kinderen. Daarnaast verwachten we dat u ook regelmatig uw kind(eren) op hoofdluis controleert. Zodra er hoofdluis in een unit heerst, krijt u als ouder/verzorger een brief hierover met als doel uw kind in die periode extra goed te controleren. Als de hoofdluisbrigade bij uw kind hoofdluis signaleert, wordt u persoonlijk geïnformeerd
Hoe herkent u hoofdluis?
Luizen zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijne witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los, terwijl neten juist aan het haar vastkleven. Witte stipjes op het haar in de buurt van de hoofdhuis die zich niet laten wegblazen of wegvegen, zijn vermoedelijke neten.
Controleren
Hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Het is belangrijk vooral deze plekken goed te doorzoeken op kruipende luizen of op het haar vastklevende neten.
Behandelen
Kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een netenkam. Een netenkam heeft metalen tanden. Gebruik géén plastic kam (luizenkam).
Nat haar dat gespoeld is met crèmespoeling, kamt gemakkelijker. Kam het haar van achteren naar voren (van nek naar pony). Begin tegen de schedelhuid aan! Start van het ene naar het andere oor en kam zo al het haar door.
Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wasbak. U kunt kammen 5 minuten uitkoken of ze ontsmetten met alcohol (70%). Kleine neten kunnen, ondanks het kammen met een netenkam, op het haar geplakt blijven zitten. Naarmate ze groeien, zullen ze beter uitkambaar zijn. Voor een sneller resultaat, kunt u neten ook een voor een met de hand verwijderen.
Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel. Kies dan in ieder geval voor een geregistreerd product. Op de volgorde van werkzaamheid zijn dit:
- Middelen met de stof dimethicon, zoals XTLuis® (zonder bestrijdingsmiddel);
- Lotion enshampoo op basis van malathion: Prioderm® of Noury® (met bestrijdingsmiddel);
- Crèmespoeling en lotion op basis van permetrine: Loxazol® (met bestrijdingsmiddel);
- Spray op basis van bioalletrine/piperonylbutoxide: PARA-spray® (met bestrijdingsmiddel)
Ook als u een hoofdluismiddel gebruikt, moet u 14 dagen dagelijks het haar kammen!
Vragen of advies
Wilt u zich aanmelden voor de hoofdluisbrigade, heeft u vragen over hoofdluis of behoefte aan advies over het controleren van uw kind(eren), dan kunt u terecht bij de coördinator van de hoofdluisbrigade luizenpluizen.elstar@wonderwijs.nl